ساخت رباتی به الهام از سوسک سرگین غلتان
رباتهایی که با الهام از سوسکهای سرگینغلتان طراحی شدهاند، از نبوغ طبیعی این موجودات برای جابجایی اجسام و بهینهسازی فضای اطراف بهره میبرند.
به گزارش ایسنا، شاید اگر «سیزیف» (Sisyphus) که برای همیشه باید یک سنگ بزرگ را به قله تپه میبرد و «اطلس» (Atlas) که باید زمین را همیشه بر دوش میکشید، از سوسکهای سرگینغلتان الهام میگرفتند، کارشان بسیار آسانتر بود.
بر اساس گزارش «ادونسد ساینس نیوز»، سوسک سرگینغلتان که به دلیل توانایی خارقالعادهاش در غلتاندن توپهای سرگین به اندازهای بزرگتر از خود شناخته شده است، به تازگی در زمینه رباتیک الهامبخش بوده و راهحلهایی برای حل چالشهای پیچیده مهندسی ارائه کرده است.
«پورامات منونپونگ» (Poramate Manoonpong) استاد «مؤسسه علم و فناوری ویدیاسیریمدی» (VISTEC) در تایلند و «دانشگاه جنوب دانمارک» (SDU) میگوید که یادگیری از طبیعت میتواند به ایجاد فناوریهای پیشرفته در رباتیک کمک کند.
ایده منونپونگ که از مکانیک پیچیده سوسکهای سرگینغلتان الهام گرفته، رباتی جمعوجور است که قادر است اجسام بزرگ را بغلتاند و در عین حال فضای کمتری را اشغال کند. حرکت کارآمد این ربات نه تنها نظریههای حرکت حشرات را به آزمایش میگذارد، بلکه مدلی برای کنترل و حرکت رباتها ارائه میدهد که میتواند در عملیات نجات اضطراری و جابجایی مصالح در پروژههای ساختوساز در ماه یا مریخ مفید واقع شود.
سوسکهای سرگینغلتان در طی هزاران سال برای گردآوری غذا و جذب جفت خود، روشی منحصربهفرد برای حملونقل اجسام ابداع کردهاند. این روش که تاکنون در رباتیک بهطور کامل بررسی نشده بود، در تحقیقاتی که منونپونگ و تیمش انجام دادهاند، مورد توجه قرار گرفته است. منونپونگ میگوید: «تمرکز ما قبلاً فقط بر حرکت بود، اما حالا به بررسی چندین عملکرد دیگر از جمله جابجایی، تنظیم و ترکیب اجسام نیز پرداختهایم.»
مکانیک پیچیدهای که پشت حرکت و غلتاندن اجسام در سوسکهای سرگینغلتان نهفته است، مزایای بسیاری دارد که فراتر از یک کنجکاوی زیستی است. پژوهشگران با مطالعه بر نحوه دقیق حرکت این سوسکها در حمل اجسام چندین برابر وزن خود، به اطلاعات مهمی در مورد استفاده بهینه از انرژی، تعادل و هماهنگی دست یافتهاند.
منونپونگ افزود: «سوسکهای سرگینغلتان موجوداتی جالب هستند که در جابجایی اجسام بزرگ، با بهرهوری بالا و اشغال فضای کم، عملکردی برتر دارند.»
این به این معناست که این موجودات فضای بسیار کمتری نسبت به حجم جسم در حال جابجایی اشغال میکنند. منونپونگ توضیح داد: «ربات با تغییر شکل چهار پای خود در اطراف یک جسم بزرگ، فضای فیزیکی کمتری را اشغال میکند و دو پای باقیمانده را برای حرکت استفاده میکند، که این به معنای کمترین اختلال در محیط اطراف است و عملکرد خوبی در مناطق محدود و هنگام جابجایی اجسام بهدست میآورد.»
در ویدئوی زیر میتوانید شباهت جالب بین این ربات و سوسکهای سرگینغلتان را در غلتاندن یک جسم مشاهده کنید.