اکتشاف جدید در تولید برق با ابریشم
محققان موفق به کشف و تولید نخ ابریشمی منحصر به فردی شدهاند که با مواد پلاستیکی رسانا پوشانده شده است این تکنولوژی قادر به تبدیل گرمای بدن به تولید برق است. به این ترتیب، در آینده ممکن است هنگام دویدن یا حرکت، ژاکت شما توانایی شارژ گوشیتان را داشته باشد.
بر اساس گزارشی از ScienceDaily، محققان دانشگاه فناوری چالمرز در سوئد موفق به ساخت منسوجات ترموالکتریکی شدهاند که هم انعطافپذیر و سبک هستند و هم غیرسمی، که آنها را برای تولید لباس ایدهآل میسازد. این منسوجات از تفاوت دما میان بدن و محیط اطراف برای تولید الکتریسیته استفاده میکنند.
نخ ابریشمی و تولید برق
ترکیب این فناوری با حسگرهای مختلف میتواند به شیوههای متعددی برای ما مفید باشد، از تأمین انرژی دستگاهها گرفته تا پایش علائم حیاتی بدن. جالب اینجاست که این فناوری میتواند بهطور کامل استفاده از باتری را حذف کند.
این نخ ابریشمی به یک پلیمر رسانا پوشانده شده که با ساختار شیمیایی خاص خود امکان هدایت الکتریکی را فراهم میکند. این پلیمر سبک، انعطافپذیر و غیرسمی است و بهراحتی بهصورت مایع و جامد قابل استفاده است. برای نمایش قابلیتهای عملی این نخ، محققان دو نوع ژنراتور ترموالکتریک ساختهاند: یک دکمه و یک تکه پارچه حاوی این نخ.
زمانی که این دکمه و پارچه در معرض اختلاف دما قرار میگیرند، الکتریسیته تولید میکنند. مقدار ولتاژ تولیدی بسته به اختلاف دما و مقدار مواد رسانای موجود متفاوت است؛ هرچه اختلاف دما بیشتر باشد، توان تولیدی نیز افزایش مییابد.
در آزمایشهای محققان، پارچهای که از این نخ ساخته شده است، با اختلاف دمای تقریباً ۳۰ درجه، حدود ۶ میلیولت تولید کرده است. همچنین میتوان از طریق مبدل ولتاژ، دستگاههای قابلحمل را از طریق USB شارژ کرد. نکته مثبت دیگر این است که این نخ میتواند برای بیش از یک سال عملکرد خود را حفظ کند و میتوان آن را چندین بار شست بدون اینکه خاصیت رسانایی آن کاهش یابد.
بهطور دقیقتر، پس از ۷ بار شستشو، نخ هنوز حدود دوسوم خاصیت رسانایی خود را حفظ کرده است. با این حال، برای عرضه تجاری این محصول بهصورت مقرونبهصرفه، باید این رقم بهبود یابد. تولید انبوه پارچه و دکمههای ترموالکتریک در خارج از محیط آزمایشگاهی هنوز چالشهایی را به همراه دارد؛ بهعنوان مثال، دوخت یک پارچه ۴ روز زمان میبرد.
محققان معتقدند که این نخ پتانسیل بالایی دارد و خودکارسازی فرآیند تولید میتواند امکان تولید انبوه آن را فراهم آورد.
.