کریپتوکارنسی یا همون پول رمزنگاری شده که بهش میگیم رمز ارز، یکی از دنیای ارزهای دیجیتاله. خیلیها ارز دیجیتال و رمز ارز رو به اشتباه به جای هم استفاده میکنن، در حالی که این دو مفهوم کمی با هم فرق دارن. فهمیدن این تفاوتها میتونه به ما کمک کنه تا بقیه مفاهیم رو بهتر درک کنیم. بنابراین، بیایید بررسی کنیم که این دو چی هستن و کریپتوکارنسی چیه.
Table of Contents
Toggleارز دیجیتال یعنی چی؟
قبل از اینکه درباره کریپتوکارنسی صحبت کنیم، بیایید ببینیم ارز دیجیتال چیه. واژه «ارز» یعنی پول و «دیجیتال» یعنی اینکه این پول در دنیای کامپیوتر وجود داره. پس، ارز دیجیتال به هر پولی که به صورت آنلاین استفاده میشه، گفته میشه. در چند دهه اخیر، به خاطر پیشرفت تکنولوژی و استفاده گسترده از کامپیوتر، تلاشهایی برای ساخت پول دیجیتال انجام شده. این نوع پول میتونه کارها رو راحتتر کنه، سریعتر انجام بشه و به کاهش استفاده از پول کاغذی کمک کنه.
مثلاً الان که با کارت بانکی پول جابجا میکنیم یا در بازیهای آنلاین با ارزهای مخصوص بازی کار میکنیم، همه اینها جزو ارز دیجیتال محسوب میشن.
رمز ارز یا کریپتوکارنسی چیه؟
کریپتوکارنسی به نوعی از ارزهای دیجیتال گفته میشه که امنیتشون با روشهای رمزنگاری تأمین میشه. یکی از ویژگیهای مهم رمز ارزها اینه که سیستمشون غیرمتمرکز هست. یعنی برعکس حسابهای بانکی که بانکها مدیریت میکنن، در رمز ارزها کاربران باید با هم توافق کنن تا تراکنشها تایید بشن. این کار با استفاده از الگوریتمهای خاصی انجام میشه.
بلاک چین چیه؟
بلاک چین تکنولوژیای هست که برای ثبت تراکنشها استفاده میشه. در بلاک چین، اطلاعات تراکنشها به صورت بلوکهایی جمعآوری میشن و بعد از تایید به زنجیره اضافه میشن. این روش به کاربران اجازه میده تا به راحتی صحت تراکنشها رو بررسی کنن.
الگوریتم اجماع چیه؟
برای اینکه بلاکها به هم وصل بشن و درست باشند، نیاز به یک روش داریم که کاربران بر روی صحت اطلاعات به توافق برسن. این کار با الگوریتمهای اجماع انجام میشه. مثلاً در بیت کوین از الگوریتم «اثبات کار» استفاده میشه که کاربران برای تایید تراکنشها باید محاسبات خاصی انجام بدن.
کیف پول کریپتوکارنسی چیه؟
کیف پول ارز دیجیتال ابزاریه که به کاربران اجازه میده تا به داراییهای دیجیتال خودشون دسترسی داشته باشن و تراکنش انجام بدن. با این کیف پولها میتونید ارز دیجیتال بخرین، بفروشید یا منتقل کنید.
صرافی کریپتوکارنسی چیه؟
صرافیهای کریپتوکارنسی پلتفرمهایی هستن که کاربران میتونن از طریقش ارزهای فیات رو به کریپتوکارنسی تبدیل کنن و برعکس. این صرافیها میتونن محلی یا بینالمللی باشن.
بیت کوین، اولین کریپتوکارنسی
بیت کوین، که در سال ۲۰۰۹ معرفی شد، اولین و معروفترین رمز ارزی هست که کاملاً غیرمتمرکز و بر اساس تکنولوژی بلاک چین ساخته شده. این ارز با هدف ارائه یک روش امن برای انتقال پول به وجود اومد و به سرعت در بین کاربران محبوب شد.
تاریخچه کریپتوکارنسی
در بخش قبل فهمیدیم که اولین کریپتوکارنسی چیست و چرا بیت کوین به عنوان اولین رمز ارز شناخته میشود. در این بخش میخواهیم به سوال تاریخچه کریپتوکارنسی چیست بپردازیم و در مورد پروژههای بعد بیت کوین صحبت کنیم. پس از بیت کوین پروژههای مختلفی به وجود آمدند که به طور کلی از هسته بیت کوین استفاده میکردند. بسیاری از آنها به طور کلی از بین رفتهاند. اما برخی پروژههای مطرحی که به صورت مستقیم یا با واسطه از بیت کوین استفاده کردند شامل «بیت کوین کش»، «لایت کوین» و «دوج کوین» هستند. به تمامی ارزهای دیجیتال به غیر از بیت کوین آلت کوین نیز گفته میشود.
هر یک از این پروژهها بعد از بیت کوین سعی کردند به نحوی کمبودها و مشکلاتی که در این پروژه حس میشد وجود دارد را مرتفع کنند. این مدل ذهنی تا چند سال بعد از اختراع بیت کوین وجود داشت تا اینکه اتریوم با ایجاد مفاهیمی جدید به طور کلی انقلابی در ارزهای دیجیتال ایجاد کرد. پس از اتریوم بیشتر تمرکز پروژههای جدید مثل ترون بر روی افزایش مقیاسپذیری بود.