به چالش کشیدن ابرکامپیوتر بریتانیا با ابررایانه های آمریکا و چین
بریتانیا قصد دارد ابررایانه قدرتمندی را برای رقابت با سلطه آمریکا و چین در زمینه کشف داروهای جدید توسعه دهد و از هوش مصنوعی برای پیشبرد سلامت، بهبود خدمات عمومی و دیگر بخشها بهرهبرداری کند.
دولت بریتانیا در تلاش است تا با بهرهگیری از پتانسیل هوش مصنوعی رشد خود را افزایش دهد و برای این منظور ۲۲۵ میلیون پوند (معادل ۲۷۵ میلیون دلار) در ساخت سریعترین ابررایانه کشور تحت عنوان «ایسامبارد-ایآی» (Isambard-AI) سرمایهگذاری کرده است.
بر اساس گزارش بیبیسی، این ابررایانه از هوش مصنوعی برای کشف داروها و واکسنهای جدید استفاده میکند و بریتانیا در حال حاضر به طور فعال وارد این عرصه شده است.
هوش مصنوعی در سال گذشته به یکی از کلمات کلیدی دنیای فناوری تبدیل شده بود، و شرکتها، اعم از بزرگ و کوچک، از این فناوری برای ارتقای محصولات و خدمات خود استفاده میکنند. اگرچه بیشتر اخبار در این زمینه از ایالات متحده و چین منتشر شده، بریتانیا تاکنون رویکردی محتاطانه در این خصوص اتخاذ کرده بود.
دولت بریتانیا در تلاش است تا با استفاده از هوش مصنوعی در راستای تقویت رشد اقتصادی در شرایط ضعیف و با توجه به افت ارزش پوند، این روند را تغییر دهد.
در همین راستا، بریتانیا یک برنامه ویژه با ۵۰ توصیه ارائه کرده است که شامل راهاندازی زیرساختهای پیشرفته مانند ابررایانه Isambard-AI میشود.
ابررایانه «ایسامبارد-ایآی»
پروژه ایسامبارد که در مرکز ملی کامپوزیتها در بریستول واقع شده، تاریخچهای برجسته دارد و سومین نسخه آن که در سال ۲۰۱۶ آغاز شد، اولین ابررایانه جهان با معماری Arm بود. نسخه جدید «ایسامبارد ۳» که قرار است امسال عملیاتی شود، از تراشههای Grace شرکت انویدیا برای تحقیقات در زمینههایی چون انرژی پاک و پایداری استفاده میکند.
«ایسامبارد-ایآی» که توسعه آن از سال ۲۰۲۴ آغاز شد، به عنوان یک منبع ملی برای محققان و صنایع در بریتانیا در نظر گرفته شده و با سرعتی ده برابر بیشتر از ابررایانههای موجود در بریتانیا و در رتبه یکی از ۱۰ ابررایانه برتر جهان قرار دارد.
این ابررایانه تاکنون در پروژههای مختلفی مانند توسعه واکسن برای بیماریهایی نظیر آلزایمر و زوال عقل و همچنین بهبود تشخیص برخی سرطانها مانند ملانوما مورد استفاده قرار گرفته است. افزودن قابلیتهای هوش مصنوعی به این ابررایانه میتواند خروجی آن را به طرز چشمگیری افزایش دهد.
سایمون مکینتاش اسمیت، استاد محاسبات پیشرفته در دانشگاه بریستول، در گفتگو با بیبیسی توضیح داد که چگونه هوش مصنوعی میتواند به شبیهسازی عملکرد داروها در سطح مولکولی در بدن کمک کند. داروها با هدف قرار دادن پروتئینهای خاص در بدن، آنها را غیرفعال یا رفتارشان را تغییر میدهند. این تعاملات معمولا توسط دانشمندان با تکیه بر تجربه و حدس و گمانها بررسی میشود، اما این فرآیند زمانبر و پرهزینه است. با استفاده از ابررایانه هوش مصنوعی مانند ایسامبارد، میتوان میلیونها داروی بالقوه را آزمایش کرده و در زمان و هزینه صرفهجویی کرد.
مکینتاش اشاره کرد که حتی یک کشف از سوی این ابررایانه میتواند جان میلیونها نفر را نجات دهد.
استفاده از هوش مصنوعی در خدمات عمومی
علاوه بر حوزه سلامت، ابررایانههای هوش مصنوعی میتوانند به بهبود کارایی خدمات عمومی در بریتانیا کمک کنند. بهطور مثال، کارکنان دولت میتوانند زمان کمتری را صرف امور اداری کرده و بیشتر بر ارائه خدمات به مردم متمرکز شوند.
این فناوری، هنگامی که از طریق شبکه گسترده دوربینها و سیستمهای نظارتی بریتانیا مستقر شود، قادر است به شناسایی چالههای جادهها و نواحی نیازمند تعمیرات نیز کمک کند.
با وجود مزایای فراوان، استفاده از هوش مصنوعی معایبی مانند مصرف بالای انرژی نیز دارد. با این حال، ابررایانه ایسامبارد بهگونهای طراحی شده که مصرف انرژی آن بهینه باشد، گرچه هنوز گرمای اضافی زیادی تولید میکند. دولت بریتانیا قصد دارد از این گرمای اضافی برای تأمین نیازهای گرمایشی خانهها و مشاغل محلی استفاده کند. این پروژه بهطور عمومی اجرا خواهد شد و نه توسط شرکتهای خصوصی.
دولت بریتانیا همچنین امیدوار است که با ایجاد چنین زیرساختهایی، زمینه برای رشد مشاغل و پروژههای جدید در زمینه هوش مصنوعی فراهم شود و کشور را همتراز با ایالات متحده و چین در توسعه خدمات عصر جدید قرار دهد.
منبع ایسنا