کلاهبرداری تلفنی “Wangiri” و راه های مقابله با آن
آیا در طول روز با شمارههای متفاوتی روبهرو میشوید و شمارههای ناشناس به گوشیتان زنگ میزنند؟ حق دارید که تعجب کنید یا برایتان دلهرهآور باشد. این شماره ها برای چند ثانیه به شما زنگ میزنند و سپس قطع میکنند. اگر حتی لحظهای از روی خشم، کنجکاوی، دلسوزی، شک و تردید، تحریک به پاسخ دادن یا زنگ زدن به آنان شدید، بهتر است که از تصمیم خود منصرف شوید، و از پیش بدانید که آنان شیادانی بیش نیستند، و این یک کلاهبرداری تلفنی است!
این روش از کلاهبرداری تلفنی را وانگیری یا “تک زنگ” نامیدهاند، که برای تاثیرگذاری، به حس کنجکاوی ذاتی انسان تکیه میکند.
بسیاری از مردم به طور طبیعی به تماسهای از دست رفته خود پاسخ میدهند — حتی اگر یک تماس ناشناخته و مشکوک “بینالمللی” باشد — و همانطور که طبیعت هر کلاهبرداری تلفنی، دسیسه کردن و ایجاد فشار عصبی روی مردم است، اگر مراقب و پیگیر نباشید، این کار به مرور با تماسهای پیدرپی در طول روز و هفته، تاثیر ستمگرانهاش را بر شما خواهد گذاشت.
چه میشود اگر در دام کلاهبرداری تلفنی وانگیری گرفتار شوید؟ فراموش نکنید که تماسهایی که دریافت میکنید، همگی با شمارههای ویژهای گرفته میشوند که برای سرویسهای خاصی ارایه شدهاند، بنابراین هزینه پاسخگویی یا تماس شما با آنان از هر خطی که باشد، بسیار گرانتر از معمول برایتان حساب میشود.
اگر به آنان پاسخ دهید، خوراک اولیه را به آنان دادهاید — ولی بدتر این است که پشت خط در انتظار پاسخ بمانید; انتظار نکشید، انسانی به شما پاسخ نخواهد داد — آن تماسها توسط رباتهای کامپیوتری گرفته شدهاند، که فقط به شنیدن صدای بوق، موسیقی، و پیامهای گمراهکننده وادارتان میکنند. هرچه بیشتر پشت خط بمانید، هزینه بیشتری برایتان آب میخورد، و آنان نیز پول بیشتری به جیب میزنند.
این کار به کمک روشهای مهندسی اجتماعی و روانشناسی صورت میگیرد. برخی از قربانیان گزارش دادهاند که پشت خط به آنان گفته شد که برنده جایزهای شدهاند — که به طور معمول پول بوده است — و برای دستیابی به آن، حاضر بودند که پشت خط انتظار بکشند — ولی جایزهای درکار نبود.
برخی از شیادان، از صبر و تحمل قربانیان سواستفاده کرده، و با پخش یک موسیقی آرامشبخش، تلاش بر نگهداری آنان پشت خط میکنند، که هرچه طولانیتر باشد، پول ناپاک بیشتری به دست میآورند.
کلاهبرداری تلفنی از کجا آغاز شد
کلاهبرداری تلفنی وانگیری از ژاپن آغاز شد، و در حقیقت یک واژه ژاپنی بوده که به معنی “تک زنگ” است. همانطور که از نامش پیداست، این یک کلاهبرداری تلفنی “بینالمللی” به حساب میآید، که از قربانیان سراسر جهان تاکنون خوراک و رشد کرده است.
هشدارهایی از طرف “رسانههای دنیا” به مردم درباره وانگیری داده شد، ولی شوربختانه تعداد اندکی آن را جدی گرفتند، و تعدادی ناخواسته گرفتار شدند.
تماسهای دریافتی میتواند از هر مکانی باشد — از قاره آمریکا گرفته، تا اروپا و آسیا — ولی اگر پشت یکی از همین خطها، ناآگاهانه به گفتگو با شخصی پرداختید که به فارسی صحبت میکرد، هرگز این اطمینان را به خود ندهید که آن فرد یک ایرانی است، یا در حوزه تمدنی ایران (کشورهای منطقه) وجود دارد — او میتواند در هر جایی وجود داشته باشد.
بنابراین، گول زبان و نوع گفتار شیادان را نخورید. شاید او با شما بگوید و بخندد، ولی وقتی که به قبض یا شارژ تلفن خود نگاهی انداختید، اگر گریه نکنید، بیگمان لبخند نخواهید زد.
امروز، دشمنان در پوشش بهترین دوستانی که تابحال نداشتهاید ظاهر میشوند. اگر از کلاهبرداری تلفنی وانگیری ترسی ندارید، حداقل آن را جدی بگیرید.
چگونه از خود محافظت کنید
راهی جز خودداری کردن از پاسخ دادن به تماسهای ناشناسی که از جانب افراد جامعهگریختهای گرفته میشوند، وجود ندارد. سرشماره و شماره تماسهای گرفتهشده را مورد بررسی قرار دهید — اگر داخلی نبودند، پاسخ ندهید.
بیدلیل نیست که شخصی با تماسهای پیدرپی قصد صحبت کردن با شما را دارد، ولی پیش از آنکه دلیل شیادان را بدانید، از خود بپرسید که به طور اساسی چه ربطی میان من و آن شماره ناشناس وجود دارد؟ آیا از پاسخ ندادن به آن پشیمان خواهم شد؟ آیا از پاسخ دادن به آن نفعی خواهم برد؟
پیش از آنکه با رویدادی روبهرو شوید، مسائل مربوط به خود و آن رویداد را با یکدیگر بسنجید; ممکن است شما کسی باشید که دائم در حال برقرار کردن ارتباط “بینالمللی” با دیگران است، پس میطلبد که در پاسخگویی، بیش از کسی که تاکنون در زندگی خود تماس “بینالمللی” نداشته است، مراقب باشید.
اگر با تماس مشکوکی مواجه شدید، شماره آن را بدون متون اضافه در اینترنت جستجو کنید، تا اگر اشخاص دیگری همانند شما از دریافت چنین شمارهای ابراز نظر کردهاند و در چنین وضعیتی هستند، آنان را بیابید، تا شاید در تصحیح اینکه یک کلاهبرداری تلفنی در کار است، کمک شایانی به شما باشد.
همچنان میتوانید شمارهها را در وبسایتهای مربوطه مورد پیگیری قرار دهید; برای مثال، اگر شماره ۴۴۷۵۳۴۷۲۰۳۳۸+ را در whosenumber.info جستجو کنید، متوجه خواهید شد که آن خط متعلق به کشور انگلیس است.
روش جدید کلاهبرداری تلفنی! مراقب این تماسها باشید
چگونه به اطلاعات شما دست یافتند
اگر برایتان جای سوال است که چطور شیادان به شماره شما دست یافتهاند، باید بدانید که وقتی در وبسایت یا اپلیکیشنی شماره خود را به هر منظور وارد میکنید و در اختیار سرویسدهنده قرار میدهید، فرصتطلبان به روشهای قانونی یا غیرقانونی اقدام به دریافت یا دزدیدن پایگاههای داده سایتها میکنند، که حاوی همه اطلاعات کاربران از جمله شماره تلفن آنان میباشند — بلایی که همیشه بر سر ایمیلهای کاربران آمده است.
طی سالهای گذشته، به دلیل بیکفایتی و بیمسئولیتی بسیاری از ارائهدهندگان در حفظ مسائل امنیتی سیستمی، میلیونها تن از افراد گوناگون دنیا، با نشت اطلاعات حساس خود در اینترنت روبهرو شدند.
تحت هر شرایطی که باشید، به وبسایتهای خارجی، و وبسایتهای ناشناخته داخلی اعتماد نکنید.
میتوانید از اوپراتور خود بخواهید که همه تماسهای “بینالمللی” را مسدود کند تا مشکل ریشهکن شود.
ممکن است گوشیتان قابلیتی برای خنثیسازی همه تماسهای ناشناخته در خود داشته باشد، که میتوانید از آن استفاده کنید.
اینها کمترین اقداماتی هستند که باید از جانب شما انجام بگیرند، و باقی ماجرا به دوش سرویسدهندگان است که وظیفه دارند تا از اطلاعات شما به خوبی پاسداری کنند.
منبع : آی تی رسان