دلیل مجهز بودن مادربورد کامپیوترها به باتری
باتری موجود در مادربورد کامپیوترهای شخصی و لپ تاپ ها در مدل های قدیمی و جدید، وظایف متنوعی بر عهده دارند..
در صورتی که از لپتاپها و یا کامپیوترهای شخصی قدیمی استفاده می کنید، مادربورد آن به باتری داخلی مجهز است که برخلاف باتریهای معمولی، وظیفهی تأمین برق دستگاه را برعهده ندارد. این باتری بهنام CMOS شناخته میشود و تنها در زمان غیرفعالبودن کامپیوتر کار میکند. در ادامه کاربردهای باتری مادربورد و طول عمر باتری CMOS و در مورد زمان تعویض آن اطلاعاتی ارائه میدهیم.
باتری CMOS
CMOS: Complementary Metal Oxide Semiconductor
در کامپیوترهای قدیمی نوعی حافظهی رم بهنام CMOS RAM وجود داشت که تنظیمات بایوس را در خود ذخیره میکرد، که این حافظهی رم برای ذخیره اطلاعات به باتری نیاز دارد؛ وگرنه در زمان خاموشبودن کامپیوتر، اطلاعات از بین میرفت. در حالی که در کامپیوترهای امروزی و جدید از حافظهی رم CMOS استفاده نمیشود؛ بلکه تنظیمات بایوس را در حافظهای با عمر طولانیتر ذخیره میکنند و درنتیجه، برای ذخیرهسازی به جریان دائمی برق نیاز ندارند.همچنین در مادربردهای UEFI تنظیمات در حافظههای فلش یا روی هارددیسک کامپیوتر ذخیره میکنند؛ بنابراین، در این سیستمها به باتری نیازی نخواهد بود؛ اما بازهم آن را مشاهده میکنید.
برای مطالعه بیشتر در مورد بایوس و مادربوردهای UEFI اینجا کلیک کنید..
دلیل نیاز مادربورد به باتری
با توجه به ذخیره تنظیمات بایوس در حافظه های جانبی در کامپیوترهای امروزی، دلیل استفاده از باتری در مادربوردها چیست؟
پاسخ : از آنجا که مادربوردها بخشی به نام ساعت زنده دارند و با وجود خاموش و روشن شدن کامپیوترها این زمان حفظ می شود، بدین منظور وجود باتری لازم است.
زمان تعویض باتری مادربورد
از آنجا که هیچ کدام از باتری ها عمر دائمی ندارند، نیاز به تعویض خواهند داشت.. باتری های CMOS عمرشان محدود است و معمولا ده سال عمر خواهند کرد. استفاده عادی از کامپیوتر عمر باتری را طولانیتر میکند؛ اما کامپیوترهایی که زمان بیشتری خاموش هستند، بیشتر از انرژی باتری استفاده میکنند. اگر عمر باتری کامپیوتر قدیمی به پایان برسد، با پیامهای خطای زیر مواجه میشوید:
• CMOS Battery Failure
• ACPI BIOS Error
• CMOS Read Error
• CMOS Checksum Error
• New CPU Installed
در مورد پیغام خطای آخر لازم به ذکر است، تا حدودی برای کاربر گمراهکننده خواهد بود؛ وقتی باتری مناسب برای تأمین نیروی بایوس وجود نداشته باشد، مادربرد بهیاد نمیآورد پردازنده قبلا هم در سیستم وجود داشته است؛ درنتیجه مادربرد پردازنده را بهعنوان یک قطعه سختافزاری جدید میشناسد.
در حالی که در کامپیوترهای امروزی که اطلاعات در حافظههای پایدارتر ذخیره میشوند، کامپیوتر پس از پایان عمر باتری نیز احتمالا بهخوبی بارگذاری میشود؛ اما توانایی محاسبهی دقیق زمان را نخواهد داشت. در چنین وضعیتی، مشکلات متعدد اتصال و حتی دریافت بهروزرسانی نرمافزاری ایجاد میشود و باید برای رفع مشکل اقدام کرد.
نحوه تعویض باتری CMOS
باتری مادربورد شبیه به یک دیسکی نقرهای است. معمولا در مادربوردها باتریهای CR2032 استفاده میشوند و قبل از تعویض باتری مادربورد، ابتدا باید سیستم کامپیوتر را خاموش و آن را از منبع تغذیه جدا کنید. اگر در حال تعویض باتری لپ تاپ هستید، توجه داشته باشید که باتری اصلی آن را جدا کنید. در صورتی که باتری با لحیم به مادربورد متصل شده باشد، در چنین وضعیتی، یا باید مادربورد را بهطور کامل تعویض کنید یا تعمیرکار باتری را تعمیر یا تعویض کند.
منبع : زومیت
جهت مطالعه فناوری های جدید در زمینه سخت افزار اینجا کلیک کنید.